Tehlikeli Madde Taşımacılığında Tet Global Uzmanlığına Başvurun

Yorum Yaz (0 Yorum)
 
Tehlikeli Madde Taşımacılığında Tet Global Uzmanlığına Başvurun özeti:

Tehlikeli Madde Taşımacılığında TET Global Uzmanlığına Başvurun

Tehlikeli madde kategorisinde yer alan ürünler günümüzde pek çok farklı alanda yoğun bir şekilde kullanılmakta, buna bağlı olarak tehlikeli madde taşımacılığı hizmetleri giderek öne çıkmaktadır. Tehlikeli madde taşımacılığı ve intermodal taşımacılık alanlarında kaliteli hizmetler sunan Tet Global sektörünün önde gelen ismidir. Siz de tehlikeli madde taşımacılığı, intermodal taşımacılık ve diğer lojistik ihtiyaçlarınızda kaliteyi ve güvenilirliği Tet Global ile sağlayabilirsiniz.

Tehlikeli maddeler üretim ve çeşitli süreçlerin devamlılığında son derece önemli bir rol üstlenmektedir. Uzman ve deneyimli lojistik firmaları tarafından yürütülmesi gereken tehlikeli madde taşımacılığı son derece önemli ve güvenliğin üst noktada sağlanması gereken bir süreçtir.

Tehlikeli madde taşımacılığı sırasında yapılan en küçük bir dikkatsizlik ciddi sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Ayrıca çevre kirliliği açısından da son derece riskli olabilen tehlikeli madde taşımacılığı hizmeti, alanında uzman ve deneyimli lojistik şirketlerinden alınmalıdır. Tehlikeli maddelerin farklı sektörlerde kullanımının artmasına bağlı olarak daha fazla önem kazanan taşımacılık faaliyetleri titizlikle planlanmalı ve uygulanmalıdır. Aksi takdirde geri dönüşü olmayan kazalarla ve yasal yükümlülüklerle karşı karşıya kalınabilir.

Tehlikeli madde taşımacılığı farklı yöntemlerle uygulanabilir. Her ne kadar tehlikeli madde taşımacılığının büyük bir kısmında karayolu taşımacılığı kullanılsa da deniz yolu ve hava yolu taşımacılığından faydalanılması da mümkündür. Tercih edilen yöntem her ne olursa olsun tehlikeli maddeleri pratik ve güvenli bir şekilde taşıyacak firmalar tercih edilmelidir. Tehlikeli maddelerin yani kimyasal madde içeren veya yüksek derece yanıcı özelliğe sahip olan ürünlerin taşınması, konu özelinde uzman ve deneyimli firmalar tarafından gerçekleştirilmelidir. Son derece yüksek riskli olması nedeniyle tehlikeli madde taşımacılığı yasal prosedürlere uyularak ve profesyoneller tarafından gerçekleştirilmelidir.

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Nedir?

Yanıcı, patlayıcı ya da kimyasal reaksiyonlara girmesi olası çeşitli ürünlerin yetkilendirilmiş lojistik firmaları tarafından bir yerden bir başka yere taşınması tehlikeli madde taşımacılığı olarak adlandırılır. Bu süreç tehlikeli madde sınıfındaki maddelerin güvenli bir şekilde taşınmasını amaçlar. Kaza olasılıklarını minimize etmek ve çevre kirliliğini önlemek tehlikeli madde taşımacılığı hizmetlerinin profesyonel firmalardan alınması sayesinde mümkündür. Diğer yandan günümüzde teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi, tehlikeli madde taşımacılığı konusunda çeşitli alternatiflerle karşı karşıya kalınmasını sağlamıştır. Yurt içi ve yurt dışı tehlikeli madde taşımacılığı mutlaka önceden belirlenmiş kurallara ve yasalara uygun şekilde yapılmalıdır.

Gerek kendi yapısı gerek bir başka nesneyle etkileşime girmesi sonucu çevreye, insanlara ve mallara zarar vermesi riski bulunan ürünler tehlikeli madde olarak adlandırılır. Tehlikeli maddeleri kendi içlerinde sınıflara ayırmak mümkün olup her biri ayrı bir sınıf numarasına sahiptir. Buna ek olarak her bir tehlikeli maddenin kendine ait bir kimlik numarası bulunur. Bu kodlar “UN numarası” olarak bilinmekte olup taşımacılık hizmeti sırasında belirtilmesi zorunludur.

Lojistik sektörünün en zor alanlarının başında hiç şüphesiz barındırdığı risk ve taşıdığı sorumluluklardan dolayı tehlikeli madde taşımacılığı gelir. Taşımacılık hizmetleri sırasında pek çok farklı risk alınmakta olup taşımacılık sürecinin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için en önemli unsurlardan biri, çevresel faktörlerin güvenliğini ön planda tutmaktır. Ülkemiz coğrafi konumunun sağladığı avantaj sayesinde dünya çapında pek çok yatırımın odağındadır ve kara yolu taşımacılığında önemli güzergahların başında gelir. Ortadoğu’dan Avrupa’ya gidecek olan tehlikeli maddelerin taşınması sürecinde Türkiye güzergahının kullanılması tercih edilir. Bu nedenle tehlikeli madde taşımacılığı hizmetinin alınacağı firma seçilirken alanında uzman ve deneyimli isimlerle temasa geçilmelidir. Tehlikeli madde taşımacılığı yapmak için yetki belgesi bulunmayan, amatör firmalardan uzak durmaya özen gösterilmelidir.

Tehlikeli Madde Taşımacılığına Hangi Alanlarda İhtiyaç Duyulur?

Tehlikeli madde taşımacılığı birkaç farklı alanda aktif olarak ihtiyaç duyulan lojistik hizmetlerinden biridir. Bir maddenin tehlikeli olup olmadığı değerlendirilirken önceden belirlenmiş yasal standartlar göz önünde bulundurulmalıdır. Bu kapsamda;

  • Patlayıcı özelliği olan maddeler,
  • Yanma özelliği olan sıvılar,
  • Dışarıdan müdahale gerekmeksizin tepkimeye girebilen patlayıcılar,
  • Organik peroksitler,
  • Radyoaktif maddeler,
  • Sıvı hale getirilmiş ya da sıkıştırılmış gazlar,
  • Yanıcı özelliği olan katılar,
  • Kendi kendine yanması riski olan maddeler,
  • Zehirleme riski olan maddeler tehlikeli madde taşımacılığı hizmetlerinin konusunu oluşturur.

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Uzmanlık Gerektirir

Güvenlik önlemlerinin en üst noktada olmasını gerektiren tehlikeli madde taşımacılığı mutlaka uzman profesyoneller tarafından gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde çok ciddi facialar yaşanması riski vardır. Tehlikeli madde taşımacılığı sırasında şoför başta olmak üzere tüm insanların ve çevrenin güvenliği sağlanmalıdır. Tehlikeli madde taşımacılığının güvenli ve konforlu bir şekilde tamamlanabilmesi için, tehlikeli madde taşımacılığı hizmeti veren kişiler ve firmalar çeşitli belgelere sahip olmalıdır.

Bu belgeler arasında; Malzeme Güvenlik Bilgi Formu (MSDS), Tehlikeli Mal Beyanı, Tehlikeli Mal Talep Belgesi ve Nakliye Acil Durum Kartı sayılabilir. Tehlikeli madde taşımacılığının güvenli bir şekilde yapılabilmesi için DGR yani Dangerous Goods Regulations sertifikasına sahip olunmalıdır. Bu belge yalnızca IATA tarafından ve belirli şartların karşılanması halinde verilir.

Yorum Yap

0 Yorum Yapıldı
    Herhangi bir yorum bulunamadı. Hemen